美国莱特州立大学Joseph Shang教授学术报告会--Academic Lecture by Prof. Joseph Shang at Wright State University

报告人:Joseph Shang名誉教授

Speaker: Prof. Joseph Shang

主持人:严红 教授

Host: Prof. Hong Yan

时间:20171018日(星期三) 下午2:00-3:40

Time:  2:00pm-3:40pm, October 18, 2017

地点:长安校区教西D202

Place: Chang’an Campus, West Teaching Building D202

题: 推进技术简介

Topic: Introduction to propulsion technology

内容简介:

首先我会向大家介绍一些知名大学,例如英国剑桥大学、美国麻省理工大学、加拿大多伦多大学、德国慕尼黑大学、巴黎综合理工大学,以及澳大利亚昆士兰科技大学。

然后,我会简单介绍一下所有吸气式推进系统,包括冲压喷气发动机、涡轮喷气发动机、涡轮风扇发动机、涡轮螺旋桨发动机、超燃冲压发动机、以及离子推进器,并介绍它们的特性以及性能参数。我会重点讲解涡轮喷气发动机,包括涡轮喷气发动机的历史发展,以及其性能分析的基本过程。

最后,我会与大家分享在成为一名航空航天工程师的道路上所要遇到的事物、需要学习的知识,以及做科学研究的经验。

Introduction:

First, I will introduce to you some of the renounce universities, such as the Cambridge Bridge University of United Kingdom, Massachusetts Institute of technology of USA, Toronto University of Canada, University of Munich of Germany, Paris Ecole Polytechnique Institute of France, as well as, Queensland University of Technology of Australia.

An outline of all air-breath propulsion systems will also be presented including the ramjet, turbojet, turbofan, turboprop, scram jet, and ion engines. An introduction for all these propulsive systems about their characteristics and performance parameters are given. However, a special emphasis is focused on the turbojet engine. A historical development of the turbojet engine is included and the fundamental process for performance analysis will also be introduced.

Finally, let me share with you what is waiting for you to work on your study to be an aerospace engineer, and what you need to learn and how to conduct research.

报告人简介

Joseph J.S. Shang博士是莱特州立大学的荣誉教授。他在俄亥俄州立大学航空航天工程专业获得博士学位,是计算流体力学和计算电磁学的先驱者,发表约400篇学术论文,14个书籍章节以及2本著作。

作为基础研究科学家,Shang博士是美国空军研究实验室计算空气动力学卓越中心的首席和高级科学家。他作为美国空军科学与技术顾问,获得了美国空军基础研究奖以及美国功勋奖、杰出服务奖。同时,他还是代顿大学、莱特州立大学、美国空军技术研究院、俄亥俄航空技术研究院的兼职教授,马里兰大学、密歇根大学、斯坦福大学的外聘博士生导师。Shang博士是美国航空航天学会(AIAA)会士,获得了AIAA终身服务奖、AIAA等离子体动力学和激光研究成就奖。